ГІБРИД, НАУКОВО-ВИРОБНИЧА АГРОФІРМА

ГІБРИД, НАУКОВО-ВИРОБНИЧА АГРОФІРМА

(НВА ГІБРИД)

Адреса: Київська обл., Броварський р-н, смт. Калинівка вул. Теплична, 2
Телефон: +38(04594) 78312 , +38(050) 3347881
Факс: +38(04594) 78312

ЯКІСНЕ ЗАПИЛЕННЯ – ВАШ УСПІХ


Біологічне запилення рослин за допомогою джмелів це - гарантоване підвищення урожайності на 15-20%, значне збільшення частки товарної продукції, виповненість та покращення смакових якостей плодів.


Джмелі, на відміну від бджіл, добре працюють у хмарну і вітряну погоду, при низьких температурах. Вони кращеаніж бджоли працюють під плівкою, діють ефективно, і запилення відбувається в найбільш сприятливий для рослини момент. Унікальна властивість джмелів викликати вібрацію квітки вкрай необхідна для запилення квіток томату, баклажана. Користь від запилення джмелями в кілька разів перевищує витрати на їх придбання. Джмелі менш агресивні ніж бджоли. До того ж,максимальна простота у застосуванні.

Сьогодні вітчизняний ринок виробництва джмелів вже довів українським тепличникам свою конкурентну здатність. Біологічна лабораторія (НВА «Гібрид» на базі  найбільшого і найуспішнішого тепличного комбінату в смт.Калинівка на Київщині має всі можливості аби забезпечити якісне запилення на всіх площах закритого грунту України.

 РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ ДЖМЕЛІВ В ТЕПЛИЦЯХ.

Як розрахувати необхідну кількість вуликів?

Одна джмелина сім’я за один день здатна відвідати біля 20-25 тисяч томатних квіток. На початку сезону необхідно 2-3, а згодом – 4-5 сімей на гектар. Спочатку активність  сім’ї зростає, а через 4-5 тижнів починає поступово спадати. Саме в цей час необхідно встановити  нові молоді сім’ї. Через 8-9 тижнів сім’я завершує свій цикл розвитку, її необхідно винести з теплиці. Тому, важливо мати в теплиці сім’ї джмелів різного віку. Влітку необхідно більше вуликів на гектар, аніж взимку. 

Як правильно встановити вулики в теплиці?

Не можна допускати нахилу і перевертання вуликів. Механічне пошкодження вуликів веде до загибелі розплоду і сім'ї. Розміщуйте вулики пропорційно площі теплиці, але ні в якому разі не біля самої доріжки, не на прямому сонячному світлі, не поблизу джерела виходу СО2та шумових подразників. Підставку фіксують на стійці, висотою біля 0,5-1,5 метра, з накриттям зверху і захистом по боках від прямого сонячного проміння, води, конденсату. Зона вильоту комах (перед льотком) повинна бути вільною від листя. Для захисту від мурах стійку змащують садовим варом чи солідолом, не допускають контакту листя рослин з вуликом. Відкриті вікна в теплиці бажано закривати сітками. Влітку не можна допускати підвищення температури в теплиці вище 300С.

Коли відкривати льоток?

Не раніше ніж через 1-1,5 години після встановлення (краще вранці або ввечері). Вікна в теплиці під час першого обльоту повинні бути закриті.

Як визначити якість запилення?

Опилювальна активність джмелів в теплиці визначається відсотком запилених квіток. Запилена квітка має специфічні коричневі мітки, які світліші в теплу сонячну погоду і темніші в холодну і хмарну. Якщо кількість квіток з мітками становить 75% і більше - це відмінний показник. Треба мати на увазі, що молоді квітки з незрілим пилком джмелі не відвідують.

Джмелі активніші зранку і надвечір, особливо у спекотні дні. При підвищенні температури до 30-35°С, квітковий пилок стає стерильним. Тому, в таких умовах слід збільшити кількість вуликів для забезпечення активного запилення в ранкові та вечірні години.Необхідно також намагатися знизити температуру в теплицях (забілювання та ін..), адже всередині вуликів температура може досягати 40°С ібільше. Це завдає значної шкоди сім’ям, іможе призвести до загибеліколонії,крім того, більша частина фуражирів будуть зайняті вентиляцією вулика.

Чи впливають на джмелів ентомофаги? Як застосувати пестициди?

Застосування ентомофагів при використанні біологічного захисту паралельно із джмелями допускається, і не зашкодить одне іншому. А от використовувати хімічні препарати слід з обережністю. Особливо це стосується отруйних речовин.

Для забезпечення якісного запилення, потрібно суворо дотримуватися інструкції застосування пестицидів. Не використовуйте препарати, які не сумісні з джмелями! За 2-2,5 години до обробки  зберіть джмелів у вулик за допомогою льотка «тільки вліт», закрийте обидва льотки і винесіть вулик в захищене від прямих сонячних променів приміщення з температурою повітря біля 18-200С. Повернути вулики потрібно обов’язково на те ж саме місце і з тим самим направленням льотка (південь або схід), як це було до винесення. Не бажано виносити вулики з теплиці більше ніж на 3 дні.